Dag 1 - Primosten
Marina Mandalina – Primosten ca 12nm
Den förtrollande halvön Primosten är ett av de mest fotograferade platserna vid Adriatiska kusten. Det mest slående i den gamla staden är kyrkan StJuraj uppfördes 1485 och renoverades 1760. Kyrkan ligger på en kulle från vilken man får svepande kustnära åsikter. Provsmakning av det berömda lokala rött vin, Babic, är ett måste. Babic produceras från inhemska vinet sortera i de berömda vingårdarna i Primosten, som ligger i klipporna.
Dag 2 – Veli Drvenik
Primosten - Veli Drvenik ca 17nm
V.Drvenik är en inspirationskälla med spännande natur, doftande örter och sekelgamla olivträd. Här finner man lugn och ro för kropp och själ utan massturism. Här är ett besök hos Restaurant Tramontana ett måste.
Ateljé Tramonatana består av en villa som vätter mot hamnen och fungerar som restaurang och ateljé. Här får ni fritt använda ateljens trädgård och andra tillhörande faciliteter. Restaurangen har öppet mellan 16:00 och 23:00. Här serveras underbar vitlöks- och örtdoftandemedelhavsmat, tillagad på färskaste råvaror, tillsammans med traktens viner.
Vi som driver Ateljé Tramonatana
Vi bodde i Sverige från 1969 till 2003 och är numera fast bosatta här på ön.
HELJÄ:Ursprungligen från Finland. Svenskutbildad fri konstnärinna med flera egna utställningar på Hornsgatan i Stockholm. Arbetar med flera olika tekniker. Under vinterperioden skapar hon i sin friluftsateljé och på sommaren är hon värdinna åt våra gäster. I trädgårdsrestaurangen kan man beskåda hennes alster av olika slag (tavlor, stenkonst, sidenkonst, smycken av naturmaterial mm).
MARINKO:Utbildad kock och uppväxt här på ön Drvenik Veli. Började sin kockbana på Hotel Park i Split 1961. Fick erbjudande om kocktjänst på Stallmästaregården i Stockholm 1969. Öppnade den egna restaurangen Trollet på Hornsgatan 1977 och drev den med stor framgång i 12 år. Numera står han för allt som kommer ut på tallriken från köket och grillen, allt ekologiskt och nyskördat. Han lagar smakliga lokala maträtter och specialiteter. Sköter även trädgården och ansvara för den helt ekologiska produktionen av husets eget vin, olivolja, kryddade brännviner och marmelader som erbjuds bland de ekologiska produkterna i serveringen.
Telefon: 021-89 30 31
Dag 3 – Hvar
V.Drvenik – Hvar ca 20nm
Hvar är något av en favorit för skandinaviska turister. Hvar lockar mycket jetset och innefolk. Här hittar du det trendigaste uteställens, kaféerna, barerna och hotellen. Räkna dock med lite dyrare priser. Bra att veta är att Hvar viken är ganska full under högsäsong då staden lockar många charterturister. Ett alternativ är att lägga sig i ACI Marina Palmizana som ligger på ön mittemot, som är ett underbart ställe i sig med lummig charmig miljö. Härifrån kan man enkelt ta sig till Hvar stad med taxibåt. Båtarna går hela nätterna under sommarsäsongen. Prova gärna också viken SvNedelja som ligger sydost om Hvar stad, om vädret tillåter. Här finns en riktigt mysig krog som är väl värd ett besök.
Hvar/Hvar Sv. Klement. Hamnkontor tel. 021-71 73 59, Hamnkapten tel. 021-74 10 07
Dag 4– Komiza, Vis
Hvar – Komiza ca 18nm
Ett riktigt coolt ställe. Komiža är en mysig fiskeby som ligger vid foten av berget Hum. På den östra kusten i viken där Komiza ligger finns stora sand- och stenstränder (Gusarica, Nova Posta, VeloŽALO). Den speciella atmosfären under sommarkvällarna förhöjs med uppträdanden av harmonisånggrupper och barnkörer i kustområdet, promenaden eller i någon av samhällets lokala restauranger. Fram till 1989 var ön militärområde där turister fick inte gå i land.
Vis, med sin flikiga kust är i det närmaste orörd. Ön är oexploaterad och mysig.
Ön Bisevo som ligger sydväst om Vis har en blå grotta - ModraSpilja. Här får vattnet vackra nyanser av ljus som sipprar in. Det finns guidade dagsutflykter till grottan om man väljer ett besök under något mer ordnade former.
Vis/Komiza. Hamnkontor tel. 021-71 38 49, hamnkapten tel. 021-71 30 85
Dag 5 – Zirje
Komiza – Zirje ca 40nm
Den här lånsträcka ön är ett riktigt höjdarområde med en underbar natur som seglare älskar. Vikar, kobbar, lummig och grön miljö, tävlar om din uppmärksamhet. Här är det naturhamnar som gäller. Zirje är den mest avlägsna bebodda ön i Sibenik ögruppen och det bästa valet för en lantlig ö semestern särskilt om du vill glida in i rytmerna av en traditionell livsföring som nästan är orörd av turism. Vingårdar, olivlundar, fikon och plommon fruktträdgårdar är spridda över hela ön. Den indragen kusten är spräcklig med vikar, holmar och korallrev som er goda häckningsplatser för fisk och hummer.
Dag 6 – Kaprije
Zirje – Kaprije ca 10nm
Kaprije mala Nozdra är en idyllisk liten fiskeby som ligger i naturlig vik som ligger på den sydöstra sidan av ön Kaprije. Ön är mycket lugn eftersom det råder bilförbud. Den Oscarsbelönade filmen Mediterraneo spelades in här.
Dag 7 – Hemmahamn
Kaprije - Mandalina ca 10nm
Sista kvällen är det vanligast att man checkar ut båten så att det inte finns några åtaganden på lördag morgon eftersom transfern från hamnen ofta går tidigt. Alltså utcheckning sedan en middag på en